Van ingenieur via pedagoog tot voltijd keramiste


Mijn geboorteland is Bulgarije, waar ik gewoond heb tot mijn 35ste levensjaar. Op de middelbare school heb ik een vak gevolgd dat zich bezig hield met tekenen, schilderen en boetseren. Dat diende als voedingsbodem voor mijn interesse in de keramiek en in kunst in het algemeen. Als beroep heb ik toch voor iets anders gekozen- ik ben universitair opgeleid software ingenieur geworden. De keramiek was toen vooral een bezigheid in mijn vrije tijd. Ik heb sieraden en keramische voorwerpen gemaakt, vooral onder de begeleiding van een professioneel tot keramist opgeleid familielid.


In 2001 ben ik naar Nederland verhuisd. Hier werd ik universitair opgeleid tot pedagoog, maar de aantrekkingskracht van het bezig zijn met keramiek was sterker dan ooit. Tussen 2002 en 2007 volgde ik een cursus keramiek bij het ICO in Assen als leerling van Bart de Vogel. Daar heb ik theoretische en praktische kennis opgebouwd over de bestaande soorten klei, uiteenlopende bouw- en draaitechnieken, decoreren en glazuren van keramische objecten.


Tussen 2007 en 2013 volgde ik een cursus edelsmeden bij het Kunstbedrijf in Arnhem als leerling van Iris van Slagmaat-Hasewinkel en Anne-Marieke Nooij.


Vanaf 2012 maak ik gebruik van werkplaats bij Ateliers Antarctica in Den Haag, onder begeleiding van Yves de Block. Daar breid ik mijn theoretische kennis en praktische vaardigheden als keramiste verder uit. Thuis werk ik in mijn eigen atelier. Voordurend heb ik ook zelfstandig technieken en recepten opgezocht, bestudeerd en uitgeprobeerd. In 2014 heb ik besloten het keramiek maken tot een professionele activiteit uit te bouwen. Inmiddels ben ik gemiddeld 4 dagen per week met keramiek bezig.


Verder volg ik een cursus edelsmeden bij Anne Rose Regenboog, eveneens in Ateliers Antarctica. Als resultaat van deze twee activiteiten komen mijn twee passies en vaardigheden uiteindelijk bij elkaar - sieraden en objecten creëren van keramiek/porselein en zilver.


Omschrijving van het werk


Door de jaren heen heb ik objecten gemaakt van uiteenlopende soorten klei – van aardewerk, steengoed, rivierklei tot porseleinklei. Deze experimentele manier van werken maakt een onderdeel uit mijn ontwikkeling als keramiste en past bij mijn persoonlijkheid. De kleisoort moet in mijn visie niet allen technisch van toepassing zijn, maar ook passen bij het thema van het object. Mijn voorwerpen variëren van ingetogen wit tot uitgesproken kleur. Mijn werk weerspiegelt de omgeving waarin ik leef, ervaringen op dat moment en herinneringen. Al gebruik ik emoties en indrukkingen als basis voor een werkstuk is mijn werk eerder praktisch/decoratief dan abstract.


Technische gegevens van het werk


Een groot deel van mijn huidige werk bestaat uit sieraden. De kralen en de onderdelen van de sieraden zijn afwisselend handgevormd of in een mal gedrukt en vervolgens verder bewerkt, dan wel van platen gemaakt. De kralen zijn hol voor minimaal gewicht. Veel prototypes van de sieraden draag ik eerst zelf zo dat ik hun ‘draagbaarheid’ kan testen.


De grote objecten van aardewerk of steengoed maak ik met gebruik van platen of een mal, waarna ik deze met de hand afwerk. De ronde zachte vormen van de sieraden en de thema’s van de collecties komen hier terug, maar in een andere interpretatie en omvang. Bij het decoreren gebruik ik vooral oxides, glans- en/of mat glazuren, kristalglazuur, lusters en silver overlay pasta.


Diana Harteveld 

© Copyright 2019 - dnadiana.nl