Diana Harteveld


Diana is geboren en opgegroeid in Bulgarije. Daar is zij opgeleid tot software-ingenieur. Haar passie voor keramiek ontstond in haar tienerjaren. In 2001, op haar 35e, verhuisde zij voor de liefde naar Nederland. Hier heeft zij haar universitaire masterdiploma Pedagogiek behaald. Diana had de tijd nodig om in haar creatieve kant te gaan geloven en zich volledig met het keramiek maken bezig te houden.

De theoretische en praktische kennis van de bestaande soorten klei, uiteenlopende bouw- en draaitechnieken, decoreren en glazuren van keramische objecten heeft Diana opgebouwd tussen 2002 en 2007 bij het ICO Assen als leerling van Bart de Vogel. Door de jaren heen heeft zij objecten gemaakt van uiteenlopende soorten klei – van aardewerk, steengoed, rivierklei tot porseleinklei. Deze experimentele manier van werken maakt een onderdeel uit van haar ontwikkeling als keramiste en past bij haar persoonlijkheid. In de laatste jaren werkt Diana voornamelijk met verschillende soorten porseleinklei. Ook maakt zij sieraden van porseleinen onderdelen. De nodige kennis van het sieraden maken en de edelsmedentechnieken heeft Diana opgebouwd tussen 2007 en 2013 bij het Kunstbedrijf in Arnhem als leerling van Iris van Slagmaat-Hasewinkel en Anne-Marieke Nooij.

Diana maakt decoratieve en bij gelegenheid gebruiksvoorwerpen. Van eigen porseleinen onderdelen maakt ze sieraden – vooral halskettingen, oorbellen en broches. Voor het maken van deze objecten en sieraden heeft ze een eigen methode en combinatie van materialen en technieken ontwikkeld. Diana vindt eindeloze inspiratie voor haar werk in de bloemen, planten, de insecten, vogels, gewoon in haar achtertuin, in het park, tijdens de vakanties, in antieke objecten, schilderijen in een museum, in haar herinneringen. In haar werk staat de esthetiek centraal. Haar streven is de schoonheid en de vreugde van het leven in haar werk uit te beelden. Sinds 2013 is zij werkzaam als voltijd keramiste in eigen atelier.

Diana woont en werkt in Den Haag.

© Copyright 2020 - dnadiana.nl