Diana Harteveld

Mijn geboorteland is Bulgarije, waar ik gewoond heb tot mijn 35ste levensjaar. In die periode ben ik professioneel bezig geweest met de opleiding tot software ingenieur die ik succesvol heb afgerond en was ik zelfstandig ondernemer. De keramiek was in die tijd vooral een bezigheid in mijn vrije tijd, hoewel mijn hart daar lag en dit mijn passie bleek. Sporadisch heb ik sieraden en keramische voorwerpen gemaakt, vooral als leerling van een professioneel tot keramist opgeleid familielid. Deze tijd heeft een vruchtbare bodem gelegd voor mijn latere ontwikkeling in Nederland tot keramist.

In 2001 ben ik naar Nederland verhuisd. Hier werd ik universitair opgeleid tot pedagoog, maar de aantrekkingskracht van het bezig zijn met keramiek was sterker dan ooit.

Tussen 2002 en 2007 volgde ik een cursus keramiek bij het ICO in Assen als leerling van Bart de Vogel. Daar heb ik theoretische en praktische kennis opgebouwd over de bestaande soorten klei, uiteenlopende bouw- en draaitechnieken, decoreren en glazuren van keramische objecten.

Tussen 2007 en 2013 volgde ik een cursus edelsmeden bij het Kunstbedrijf in Arnhem als leerling van Iris van Slagmaat-Hasewinkel en Anne-Marieke Nooij. Daarnaast maakte ik keramische objecten in eigen atelier in Arnhem. Sinds die tijd combineer ik deze twee creatieve activiteiten en maak ik sieraden van keramiek en zilver.

Na de verhuizing van Arnhem naar Den Haag maakte ik tussen 2012 en 2017 gebruik van de werkplaats bij Ateliers Antarctica in Den Haag, onder begeleiding van Yves de Block. Tegenwoordig werk ik weer in eigen atelier. Hier kan ik rustig experimenteren, mijn vaardigheden verder ontwikkelen en produceren.

Sinds 2014 ben ik volop professioneel bezig met het keramiek maken. Tegenwoordig verkoop ik mijn werk op gespecialiseerde keramiekmarkten, in de Kunstsuper in Delft, de jaarlijkse kunstroute in de eigen wijk Benoordenhout in Den Haag en in de museumwinkel in het Flower Art Museum in Aalsmeer (voorheen galerie Sous Terre Aalsmeer).

Door de jaren heen heb ik objecten gemaakt van uiteenlopende soorten klei – van aardewerk, steengoed, rivierklei tot porseleinklei. Deze experimentele manier van werken maakt een onderdeel uit mijn ontwikkeling als keramiste en past bij mijn persoonlijkheid. In de laatste vijf jaar werk ik voornamelijk met verschillende soorten porseleinklei. Ik maak decoratieve en bij gelegenheid gebruiksvoorwerpen (zoals vazen). Van eigen porseleinen onderdelen maak ik sieraden – vooral halskettingen, armbanden en broches.


© Copyright 2019 - dnadiana.nl